Töltés...

Mire van joga az ingatlanközvetítőnek? (2. rész)

A közelmúltban precedens értékű bírósági ítélet született a kizárólagossággal megkötött ingatlan szerződésekkel kapcsolatban, amely sok félreértést eloszlatott, és megszüntethet ma még létező néhány anomáliát.
Ennek lényege, hogy az ingatlanközvetítő részleges szolgáltatás után nem tarthat igényt a teljes munkadíj megfizetésére. Önmagában a címmel, képpel, esetleg helyrajzi számmal történő hirdetés nem tekinthető teljes értékű szolgáltatásnak.
A jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az a szerződéses rendelkezés, amely arra kötelezi a fogyasztót, hogy irányítsa az ingatlanközvetítőhöz az esetlegesen nála jelentkező potenciális vevőket. Ez ugyanis megakadályozza, hogy saját maga kísérelje meg ingatlanát eladni, ami nyilvánvalóan tisztességtelen kikötése a szerződésnek. Az ingatlanközvetítő ez esetben is közreműködő marad, és segíti a szerződés létrejöttét.

Érvénytelen feltétel a bánatpénz megfizetése mellett külön kötbért is, illetve a megbízási díj mellett költségtérítést is, valamint adott bíróság kizárólagos illetékességét kikötni.
A megbízó kizárólagosságot megsértő magatartása esetén nem a teljes közvetítői jutalékot kell megfizetni. A bánatpénz általában annak 60 százaléka.

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) jogi képviselője elmondta: nincs helyük a magyar ingatlanközvetítői piacon azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jó erkölcsbe ütköző szerződéseket kötnek a megbízóikkal, akik tisztességtelen szerződéses kikötéseket alkalmaznak, akik megtévesztik ügyfeleiket.

Én munkámat a fentiekkel teljes összhangban végzem.Vállalom arcom, képesítésemet ÉRTÉKESÍTŐI IGAZOLVÁNNYAL igazolom. Több évtizede élek működési területemen, ezért tökéletesen ismerem a helyi piaci viszonyokat, reális képet tudok felrajzolni az ingatlan értékéről és környezetéről. Széles ügyfélköröm van, mely segít az ügyletek gyorsabb realizálásában. Az Ön eladó ingatlanát minden frekventált felületen meghirdetem, az Önt érdeklő hirdetéseket szűröm, teljesen személyre szabott megoldásokat javaslok Önnek.

Ha Ön úgy kívánja, együttműködésünk üzletkötés után is fennmaradhat, számíthat rám bármilyen ingatlannal kapcsolatos probléma megoldásában.

Az Ön ingatlan tanácsadója:

Németh Ibolya
+36202987391
iknemeth@gmail.com

 

Messenger