Töltés...

Mire van joga az ingatlanközvetítőnek? (1. rész)

Bírósági döntés a kizárólagossági szerződésről

 

Milyen szerződést kössek?
Érdemes elköteleződni egy ingatlanközvetítő mellett, és kizárólagossági szerződést kötni?
Vagy nyissuk meg a lehetőséget minden piacon működő ingatlaniroda számára? Ez minden esetben egyedi mérlegelés eredménye kell, hogy legyen.

Milyen érvek szólnak a kizárólagosság mellett?
A közvetítői jutalék mértéke kizárólagosság esetén mindig kisebb. Kizárólagosság nélküli szerződéskötésnél ennek mértéke 2,5 – 5% között mozog, kizárólagossággal 1-1,5 %-al csökken.
A kizárólagosság megvédi a tulajdonost az utcáról beeső komolytalan vevőktől, mert az ingatlanos elvégzi ezt az előzetes szűrést. Nem ritka a családi kincsek, értékek felmérése céljából megjelenő “vevő” sem, aki később önállóan “saját kulccsal” szeretne bejutni a lakásba.
Én az érdeklődőkről személyes adatokat tartalmazó megtekintési nyilatkozatot vezetek, így ellenőrizetlen személyek nem jutnak be otthonába.

Ezeknél is nyomósabb érv, hogy az ingatlanközvetítő és a megbízó közötti kapcsolat minősége egészen más kizárólagosság esetén. Az ingatlan közvetítő élő személyes kapcsolat megléte esetén teljes körűen ki tudja szolgálni megbízóját. Ez nem csak egy ingatlan adásvételére terjedhet ki, hanem “élethossziglan” működhet. Megoldást jelenthet később felmerülő jogi vagy műszaki problémákra, ingatlan befektetési kérdésekre, családtagok hasonló igényeinek kiszolgálására. Enyhe túlzással állíthatom, hogy egy ingatlan tanácsadó pont olyan fontos lehet egy család életében, mint jó egy orvos vagy jogász, akihez bármikor fordulhatunk.

Cégünk esetében kizárólagosság esetén is van szabad mozgástér.
Nyitottak vagyunk az együttműködésre és a jutalék megosztására a piacon működő, és az eladóval kapcsolatba került másik ingatlanközvetítővel.  Ha valaki időközben úgy dönt, mégsem kívánja értékesíteni az ingatlant, bármikor visszavonhatja a megbízást. Lehetőség van arra is, hogy a szerződő fél olyan magánszemélyeket felmentsen a kizárólagosság alól, akikkel tárgyalásban állt és potenciális vevők lehetnek a későbbiekben.

 

 

 

 

Messenger