Töltés...

Mennyi idő alatt lehet eladni egy ingatlant Budapesten?

Általában dráguló ingatlanokról, a pörgő és bővülő ingatlanpiacról hallunk híreket. Erre alapozva az eladók azt hiszik, hogy pillanatok alatt lehet értékesíteni a meghirdetett  házaikat, lakásaikat.

A kép összetett, de az minden ingatlan típusra megállapítható, hogy a jól árazottakra van érdeklődés. Ezek esetében van értelme vizsgálni az értékesítés időtartamát.  A felülárazottak ugyanis „időtlen időkig” vesztegelnek a különböző hirdetési felületeken.
A tulajdonosok többsége által alkalmazott technika, az hogy az erősen fölé lőtt árakat 2-3 havonként csökkentik, míg össze nem érnek a közben emelkedő árszínvonallal.

A jól megállapított ár mellet fontos, hogy mennyire keresett az adott ingatlan típus. Pillanatnyilag legkurrensebbek a kisméretű panelek – mert ezek a megfizethetőek – illetve a zöld környezetű, de mégis központi fekvésű, jó tájolású, jó közlekedéssel rendelkező lakások.

Az utóbbi években vált általánossá a jó építőipari szakmunkások hiánya, és a szakmunka jelentős drágulása. Ez az oka annak, hogy a vevők érdeklődése inkább a jó állapotú, felújítást nem igénylő objektumok felé fordult.

A kisméretű panelek átlag forgási ideje 1-2 hónap, a nagyobb értékűeké 3-6 hónap, míg családi házak esetén 6-12 hónapot is elérheti. A leginkább elhúzódó ügyletek a használt családi házakra jellemzőek. Ebben az esetben a több éves hirdetési idő sem ritka.

Összefoglalva elmondható, hogy az ingatlan objektív adottságai mellet, a piaci körülmények ismerete, és a jól megállapított ár a kulcs ahhoz, hogy ingatlanunkat rövid idő alatt adjuk el.
Érdemes ezek tanulmányozásába energiát fektetni, vagy szakember segítségét igénybe venni.

Én szívesen megosztom piaci ismereteimet, és segítek ingatlana reális értékének meghatározásában.

 

Németh Ibolya
+36202987391
iknemeth@gmail.com

Az ön ingatlan tanácsadója

Messenger