Töltés...

Lakásbérleti piaci körkép

A lakásbérleti díjak lassan a csillagos eget súrolják.
Érdekes adatok derülnek ki a KSH 2018 novemberben készült felmérése alapján.
Egy átlagos lakás bérleti díja Magyarországon 80 ezer forint, Budapesten 120 ezer forint. A bérlők egy részét a családi okok miatt szétköltözők, másik részét az idegen városban munkát vállalók, diákok, egykori devizahitelesek alkotják.
Az átlagos méretnagyság kb. 56 négyzetméter volt, a lakások többségét bebútorozva adták ki.
Az összes bérelt lakás kb. 40 százaléka Budapesten, 30 százaléka megyeszékhelyeken van.
Minden tízedik bérelt lakásban külföldi állampolgárok tartózkodnak. Arányuk kiemelkedően magas Budapesten, ott eléri a 20 százalékot, míg a megyeszékhelyeken csak 6 százalék.
A fentieknél kedvezőbb díjat azok fizettek, akik rokoni kapcsolatban álltak a tulajdonossal, vagy hosszú ideje bérelték az adott ingatlant, és megbízható, jól fizető bérlők voltak. Ez a megtakarítás esetenként a 40 %-ot is elérte.
Az átlagos bérleti díjak helytől függően a következő módon alakultak:
Budapesten 120 000 Ft, megye székhelyeken 70 000 Ft, kisebb városokban 50 000 Ft, falvakban 40 000 Ft.
Egyetemi városokban a díjak meghaladták a régióra jellemző átlagot.
Győrben 1675, Pécsen 1665, Debrecenben 1460, Szegeden pedig 1376, Miskolcon 1115, forint volt négyzetméterenként.
A már létrejött bérletek díja általában nem követi a piaci árak alakulását, vagyis érdemes minél tovább bérelni ugyanazt a lakást. Budapesten a beköltözés évétől függően évenként 11–13 százalékkal volt magasabb a fajlagos lakbér.

A bérlők 50 %-a rokonok, ismerősök révén került kapcsolatba a tulajdonossal, 40 %-a internetes hirdetésen vagy közösségi oldalon keresztül.

Az elemzés szerint a helyi lakás árszint 10 százalékos növekedése mintegy 4 százalékkal emeli a lakbért.
Aki a felmérést megelőző egy évben vásárolt lakást, átlagosan 8 százalék körüli hozamot realizálhatott egy év alatt. A hozamot csökkentik a tulajdonost terhelő költségek, az állagmegóvás, az átmeneti megüresedések, így reálisan 5–7 százalék körüli megtérüléssel lehet számolni.

 

Messenger