Töltés...

Ingatlanossal vagy nélküle?

Erről megoszlanak a vélemények.
Az érezhető, hogy az ingatlanközvetítők nem örvendenek nagy népszerűségnek napjainkban.
Sok esetben ezt az alaphangulatot saját maguk alapozzák meg, amikor nem az etikai kódex előírásai szerint működnek, illetve amikor nem nyújtanak valós, minőségi szolgáltatást.
Az ilyen piaci résztvevőktől meg kell tisztítani a szakmát. Ez mindenkinek érdeke.
A népszerűségnek az is árt, hogy a szakértő szolgáltatásáért jutalékot kell fizetni. Pedig ez evidencia kellene hogy legyen.

Természetesen nincs minden esetben szükség közvetítőre.
Ha a lakástulajdonos minden ingatlanpiaci és jogi ismeret birtokában van, és rengeteg szabad idővel rendelkezik, akkor nincs értelme ingatlanos szakember igénybe vételének.

Mikor nem minősül az ingatlanos szakember részére kifizetett közvetítői díj kidobott pénznek?
Bizonyos esetekben elkerülhetetlen szakember igénybevétele. Ilyen például, amikor az egyik piaci szereplőnek nincs lehetősége egészségi állapota, elfoglaltsága vagy lakhelye és az értékesítendő ingatlan helye közötti nagy távolság miatt önállóan lebonyolítani az ügyletet.

Nincs mindenkinek türelme a komolytalan érdeklődők – nem elsősorban vételi szándékkal érkezők – kezelésére, hosszú órákat eltölteni a lakás mutatásával. Ezeket az ingatlan közvetítő szűrni tudja. A tulajdonosnak csak a komoly vevőkkel kell ezután foglalkoznia.

Az ingatlanpiacon nem működik a „Jó bornak nem kell cégér” alapelv.
Komoly piaci ismeretekre van szükség ahhoz, hogy reálisan tudjuk megállapítani egy ingatlan valós értékét. Ez mindkét félnek – vevőnek és eladónak egyaránt – elemi érdeke. Ennek hiányában nagyon sok hirdetés évekre megrekedhet a hirdető felületeken minden érdeklődés nélkül. Minden ingatlannak szüksége van hirdetésre ahhoz, hogy széles érdeklődő körhöz jusson el, és minél professzionálisabb a hirdetés, annál hatékonyabb. Aki nem járatos a marketingben, olyan hibákat követhet el, ami nem is tudatosul, és csak hosszú hónapok után derül rá fény. Ez érintheti az ármegállapítást, a hirdetés szövegét, fotókat stb.

A személyes tárgyalásnál is jól jöhet az ingatlanértékesítő tárgyalási, piaci és jogi ismerete. Nagyon fontos az írásbeliség az egész ügylet során, mely nem könnyű feladat ingatlan ügyekben járatlan személyeknek. Elengedhetetlen meggyőződni a tulajdon viszonyok rendezettségéről, ami bizonyos jártasságot igényel földhivatali dokumentumok vizsgálatában.

Egy tapasztalt ingatlanos, aki járatos az ingatlan ügylet minden részlet kérdésében sokat tud segíteni a felek közötti nézet különbségek feloldásában. Kapcsolatai révén javasolni tud szakmájában elismert energetikai szakembert, független hitelügyi tanácsadót, ügyvédet. A megfelelő szakemberek bevonása sok későbbi „meglepetéstől” óvhatja meg a feleket.

Összefoglalva kijelenthető, nincs minden esetben szükség ingatlanközvetítőre, de a felsorolt okok miatt nem érdemes ezen spórolni. Összemérhetetlenül nagyobb az a haszon, ami az együttműködésből származik, mint a kifizetett közvetítői jutalék.

Egy feladat maradt: meg kell találni az erre alkalmas szakembert. Legyen minimum elvárás a képesítést igazoló okmány megléte. Bátran kérjük ennek bemutatását!

 

Az ön ingatlan értékesítője:

Németh Ibolya
+36202987391
iknemeth@gmail.com

Messenger