Töltés...

Hazai lakáspiac helyzete

„Az elmúlt évek lakáspiaci keresletének legjelentősebb hajtóereje a válság alatt elhalasztott vásárlások megjelenése, majd idővel a befektetési célú kereslet volt – olvasható az MNB Lakáspiaci Jelentésben. Az elhalasztott kereslet nagyságrendje a százezres tranzakciószámot is elérhette, amelyen belül 40-45 ezer új lakás tranzakcióról lehet beszélni.”

Az elhalasztott tranzakciók elsőként a használt lakások piacán indított el fellendülést.. A tehetősebb, megtakarításokkal rendelkező réteg kezdett elsőként vásárolni, kezdetben hitel igénybe vétele nélkül. A jelenleg hitelfelvétellel vásárlók aránya 30-40 százalék körül van.
A fővárosban megfigyelhető befektetési kedv az árak emelkedése miatt átterjedt a nagyobb ipari és egyetem városokra.

A 2016-ban módosított Családi Otthonteremtési Kedvezmény az érdeklődök számát megemelte ugyan, de a megvalósult ügyletek száma alacsony maradt. A CSOK hatása a családi ház építésére alkalmas telkek áremelkedését okozta, az új lakások értékesítésére vonatkozó, kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs a 2019 végéig tartó ideiglenes jellege miatt előrehozott keresletet generált. A kedvezmény árcsökkenést nem eredményezett, mivel időközben nagymértékű áremelkedés történt, illetve annak hasznát a beruházók fölözték le.

A lakás fejlesztő cégek három csoportra sorolhatók:

  • a nagy, válság alatt is fejlesztő cégek
  • a nagyobb, de a válság alatt ideiglenesen szünetelők
  • a kisebb, nem szakmai fejlesztők, akik más tevékenységi területekről a gyors profitszerzés reményében léptek piacra

Budapesten 2018-ban kb. 8000 új lakást terveznek átadni. 2019-től ez a szám csökkenhet, amely szűkülő kínálatot okoz. Ennek a kedvezményes  áfa kulcs körüli bizonytalanság és a munkaerő- és kapacitáshiány az oka. A lakásállomány megújulása összességében alacsony ütemben zajlik, így van még potenciál a lakáspiacban.

Az áfa kulcs alakulásának bizonytalansága a következő mozgásokat eredményezheti:

  • a legtöbb fejlesztő nem kezd új projektbe, ami a kínálat szűküléséhez vezet
  • a folyamatban lévő és tervezett építkezéseket mindenki igyekszik 2019 végéig befejezni, a kivitelezői oldalon kifeszített kapacitáskihasználást eredményezve
  • a 2018 közepéig várható utolsó rohamok az engedélyező hatóságokra is nagy terhet helyeznek
  • a 2019. végi határidőhöz közeli átadású lakások vevői számára pedig a végső bruttó vételár összege sem egyértelmű, ami a hitelfelvételi lehetőségeiket is rontja.

Bár a munkaerőhiány még mindig az egyik legnagyobb probléma, a kivitelezői munkadíjakban tapasztalt növekedés egyre kedvezőbb feltételeket teremt arra, hogy a külföldön dolgozó magyar szakembereket a szektor visszacsábítsa. A piac szakértői szerint a munkadíjak jelenlegi szintje hozzávetőlegesen megállította az építőipari szakemberek és munkások további kiáramlását.

 

 

Forrás: portfolio.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Messenger