Töltés...

Az ingatlan vagyon eloszlása Magyarországon

Magyarországon nő a szakadék a vagyonos és a szegényebb rétegek között. Ebben komoly szerepet játszanak az ingatlan vagyonban létező különbségek, illetve az ingatlanpiacon történő mozgások.
A magyar háztartások 84 százalékának volt ingatlantulajdona 2017-ben. Az első dekádba tartozóknál ez a szám 97 % míg a legkevésbé vagyonos tizedben 26%.

A budapesti lakások ára 2014 óta 142 százalékkal, a bérleti díjak pedig 54 százalékkal nőttek. Vidéken ezek a mutatók: 108 % illetve 48 %.

A lakással vagy több ingatlannal rendelkező háztartások vagyona a drágulás miatt tovább növekszik, miközben az ingatlantulajdon nélküliek ebből kimaradnak. Sokan albérletbe kényszerülnek, és a bérleti díjak emelkedése miatt egyre kevesebb lakáscélú megtakarítást tudnak félretenni, egyre kevesebb esélyük lesz lakáshoz jutniuk.

Megoldást valószínű az állami pénzekből finanszírozott szociális jellegű lakásépítés jelentene, de hiányzik az erre irányuló központi akarat.

A legkevésbé vagyonos  tizedbe tartozó háztartásokban az ingatlanhitellel rendelkezők aránya 26 százalékos, ez messze meghaladja a 17 százalékos országos átlagot. A lakáshitel jelenthet segítséget a kevésbé tehetős réteg számára, de az eladósodás egyben komoly veszélyforrás is lehet.

Tekintve, hogy a lakásárak emelkedésének üteme jóval meghaladja a jövedelmek emelkedését, az érintetteknek célszerű minél korábban megoldást találni lakás problémájukra.

Messenger