Töltés...

A lakáskiadás buktatói

Rengeteg kiadó ingatlan van a piacon, és körülbelül ugyanannyi a lakást kereső.
Mind az ingatlan, mind a bérlő okozhat komoly meglepetéseket. A lakás rejtett hibáit azonban egy szakértő könnyen felderítheti, de a bérlő megítélésében nagyot lehet tévedni.
Sok megdöbbentő történetről lehet hallani, olvasni. A bérlő nem fizet, tönkreteszi a lakást, nem hajlandó kiköltözni, idegeneket költöztet be, és még hosszan sorolhatnám.

Hogyan lehet ezekkel szemben védekezni?

Az ügylet írásba foglalása elengedhetetlen feltétele a nyugodt alvásnak. Ingatlan szakértő és jogász bevonása az üzletkötésbe lényegesen csökkenti a kockázatot. Ezen nem szabadna spórolni. A szerződések nagy része ennek ellenére ügyvédi ellenjegyzés illetve ingatlan szakértő közreműködése nélkül köttetik. Gyakran internetről letöltött mintaszerződéseket írnak alá, amely nem fedi le az ügylet egyedi sajátosságait. Az ilyen megoldás szinte semmire sem kötelezi a feleket. Ez azonban csak akkor derül ki, amikor már nagy a baj.

A szerződés mellé célszerű kérni a bérlő közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési jognyilatkozatát.
Ez pénzbe kerül ugyan, de összege az okozott károkhoz képest elenyésző.

A szerződésbe a kötelező pontokon túl – az ingatlan és az ügyfelek adatai, a bérlés időtartama, bérleti díj, kaució összege –  kerüljön be a következő szöveg:

„A bérlő vállalja, hogy jelen szerződés aláírását követő 5 munka napon belül közjegyzői okiratba foglalat egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó kiköltözési jognyilatkozatot ír alá, melyben vállalja, hogy jelen szerződés megszűnése esetén az ingatlant elhagyja, abból kiköltözik, és az ingatlan birtokát a bérbeadónak visszaszolgáltatja.”

Ez komoly szűrőként szolgál. A „rosszban sántikáló” bérlők ezt nem szokták aláírni.

Célszerű pontosan szabályozni, körülírni a kaució felhasználásának módját. Valamint azt, hogy:

A bérlő tudomásul veszi, hogy a kaució összege nem kamatozik.”

Fontos a szerződésben rendelkezni a lakás kiköltözéskori állapotáról:

„Kiürítéskor a bérlő a lakást az átvett, rendeltetésszerű állapotban köteles visszaadni a bérbeadó részére. A bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti jogviszony ideje alatt átalakítási, felújítási munkálatokat kizárólag a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján végezhet.”

A lakáskiadás jó üzletnek számít, de könnyen rémálommá válhat. A fenti feltételek rögzítésével sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Messenger